pixel
VstopniceSporedO predstavi_aGalerijaPressDoReMi
O predstavi

DELAVNICA »MUSIKÉ« in PREŠERNOVO GLEDALIŠČE KRANJ
v sodelovanju z OBČINO RADOVLJICA ob medijski podpori RADIA OGNJIŠČE


MOJE PESMI MOJE SANJE
(The Sound of Music)


Družinski muzikal


Glasba RICHARD RODGERS Besedilo OSCAR HAMMERSTEIN II.
Libreto HOWARD LINDSAY in RUSSEL CROUSE
Po knjigi Hvalnica družine Trapp Marie Auguste Trapp
Uprizoritev po dogovoru z družbo JOSEF WEINBERGER LIMITED
v imenu R & H Theatricals of New York

 

Znameniti družinski muzikal v režiji Matjaža Pograjca, s številnimi znanimi igralskimi in pevskimi imeni in s kopico otrok!

 
Po scenariju za razvpiti muzikal The Sound of Music (Moje pesmi moje sanje), ki je s svojimi evergreeni postal že filmska klasika, smo po duhovito izvirnem in pogovorno obarvanem prevodu Andreja Rozmana - Roze v Sloveniji prvič uprizorili istoimenski gledališki muzikal. Razlog za njegovo uprizoritev ne tiči le v šarmu in vnovični popularnosti tega žanra, ampak se »skriva« predvsem v tematiki, ki jo scenarij filma Moje pesmi moje sanje ob melodramatskih tonih »opeva«.

Moje pesmi moje sanje nam spregovorijo ali bolje rečeno pojejo predvsem o temi, ki postaja v zadnjem času zmeraj bolj aktualna; pojejo o pomenu družine (letos tudi zaznamujemo leto družine) in njenih večnih vrednotah ter o glasbi, ki odpira naša srca k Ljubezni in Svobodi. Ob tem pa izpostavijo tudi temo o narodni zavesti, lepotah domovine, grozeči nevarnosti nacizma in neustavljivi želji po svobodi.  In prav ta večna tema neke niti ne tako zelo oddaljene mračne dobe na današnji čas še zmeraj meče svojo dolgo senco in kot večna grožnja vznika na obzorju strmih vršacev in ikonografije planik.

 

 

 

 

 

The encyclopedia of Stage & Film Musicals o muzikalu piše:

 

Moje pesmi moje sanje so bile že pred broadwaysko premiero 16. novembra 1959 v gledališču Lunt-Fontanne obsojene na finančni uspeh. Več kot tri milijone dolarjev so prinesle že v predprodaji, skupaj s številnimi gostujočimi različicami, odlično prodajanimi albumi in izredno uspešnim filmom pa so avtorjema glasbe Richardu Rodgersu in Oscarju Hammersteinu II. prinesle pravo bogastvo. Libreto avtorjev Howarda Lindseya in Russela Crousa je bil narejen po vseh pravilih uspešnice, temeljil pa je na resnični zgodbi o Marii Rainer, njeni poroki z Georgom von Trappom in njegovi družini pojočih mladostnikov. Pobeg družine pred nacisti je dal zgodbi napeto dramsko jedro, dejstvo, da so družinski člani postali poklicni pevci, pa je pomenilo, da so se glasba in pesmi lahko organsko zlile z zgodbo, čeprav se na trenutke zdi, da je sentimenta več, kot bi ga prenesla resničnost. Ne glede na sentimentalnost si težko predstavljamo, da je bil Hammerstein v času ustvarjanja predstave bolan; umrl je manj kot leto dni po prvi broadwayski premieri. Moje pesmi moje sanje so doživele 1443 ponovitev in prejele več nagrad tony za najboljši muzikal (skupaj z muzikalom Fiorello!), igralko (Mary Martin za vlogo Marije), stransko igralko (Patricia Neway za vlogo matere prednice), režiserja muzikala (Frederick Dvonch) in scenografijo (Oliver Smith). Nekoliko mlajša londonska uprizoritev iz leta 1961 je doživela kar 2385 ponovitev. V New Yorku so muzikal znova uprizorili leta 1967 v gledališču City Centre in leta 1990 v Newyorški operi, kjer je Marijo igrala nekdanja pop zvezdnica Debby Boone. V Londonu so predstavo znova postavili leta 1992 v gledaliπču Sadlers Wells z Liz Robertson in Christopherjem Cazenovom v glavnih vlogah. V uprizoritvi Paula Kerrysona leta 1997 v gledališču Leicester Haymarket sta nastopala Kathryn Evans (Marija) in Richard Willis (von Trapp), na čelu igralske zasedbe nove broadwayske postavitve leta 1998 v režiji Susan H. Schulman pa sta bila Rebecca Luker in odlični britanski igralec Michael Siberry. Filmska verzija iz leta 1965 z Julie Andrews v glavni vlogi je osvojila tri oskarje in dala enega najbolj prodajanih albumov s filmsko glasbo vseh časov.

 

Povzeto po: The encyclopedia of Stage & Film Musicals

VIRGIN BOOKS, London 1999

Prevedla Polona Glavan